Algemeen

Huizenschade en bodemdaling in AvK.

Huizenschade en bodemdaling in AvK door gestapelde mijnbouw.

Beste AvKbewoners.
Vele bewoners of huizenbezitters in Annerveenschekanaal is het de laatste jaren opgevallen dat er scheuren in hun buiten-en binnenmuren en betonnen vloeren ontstaan, deuren niet goed meer sluiten, hun rioolstelsel niet adequaat meer functioneert en de grond rondom hun huis aan het verzakken is. Dit levert veel, en soms ook, ernstige schade op aan hun woningen. Herstel en reparatie kosten veel geld, naast de kosten en ergernis is de kans op waardevermindering van de woning realistisch te noemen.
Onderzoeksbureaus zoals de Technische Commissie Bodembeweging (Tcbb) en ook de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zijn duidelijk in hun bevindingen over de oorzaak en dat is gestapelde mijnbouw van gaswinning uit het Annerveld, magnesium-zoutwinning vanaf Borgercompagnie-Tripscompagnie, waterwinning achter Eexterveen richting Annen en vele veranderingen en tempo van het grondwaterpeil door het waterschap Hunze en Aa’s . Er gebeurt van alles in de grond onder onze huizen en voeten. Wat miljoenen jaren is opgebouwd wordt in een half mensenleven volledig geruïneerd.
Een groot aantal huizenbezitters heeft bij het Centrum Veilig Wonen (CVW), welke is overgegaan in de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), hun schade gemeld. Sommigen hebben hun schade deels of volledig vergoed gekregen, anderen gaan niet akkoord met het voorstel of is hun schademelding niet ontvankelijk verklaard. Kortom, vele huizenbezitters in AvK worden geconfronteerd met schade aan hun woningen en grondverzakking.
Nedmag is bezig om het zoutwinningplan van 2018 te wijzigen. Dit houdt in dat men nu wil boren richting Kiel- Windeweer en Annerveenschekanaal, richting zuidoost vanuit Tripscompagnie gezien, 6 à 7 km vanaf AvK.
Dit kan betekenen dat de bodem nog verder gaat dalen met alle gevolgen van dien.

Dit kan niet en dit moet stoppen.
Nu de gaswinning uit de Groningse en Drentse bodem drastisch is teruggedraaid en over een paar jaar volledig stopt is het te gek voor woorden en tegenstrijdig dat men vrolijk het magnesiumzout verder gaat oppompen.Een paar jaar geleden boorde Nedmag door een cavernewand waardoor duizenden liters dieselolie en pekel in het oppervlakte water terecht is gekomen. De gemeente Midden-Groningen, voorheen Hoogezand-Sappemeer, heeft fel geprotesteerd en wil niet meer meewerken en heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat negatief geadviseerd. Veendam staat er niet onwelwillend tegenover (tja Veendammer Wind) en onze gemeente Aa en Hunze is heel kritisch in hun advies naar het ministerie. (Zie in deze bijlage [164 KB] de brief van de gemeente Aa en Hunze).
Maar onze gemeente heeft een steun in de rug nodig.
In de raadsvergadering van a.s. donderdag 12 december 2019 staat betreffende brief als ingekomen stuk op de agenda. Raadsleden kunnen hierover vragen stellen, maar nog geen discussie.
Wel zal Bert Feiken op persoonlijke titelmede namens een aantal AvKinwoners gebruik maken van Burgerinspraak voor de behandeling van de raadsstukken om het college en raad in 5 minuten de schade aan de huizen en grondverzakking, veroorzaakt door gestapelde mijnbouw, onder de aandacht te brengen.
Wie hem wil ondersteunen is van harte welkom op donderdag 12 december 2019 om 20:00 uur in de raadszaal van de gemeente Aa en Hunze (Spiekersteeg 1) te Gieten. Meerijden tot 3 personen kan met hem.

Bert Feiken
Dorpsorganisatie Annerveenschekanaal
0621829187
bertfeiken@home.nl of bertus9654@gmail.com
download hier de brief van de gemeente Aa en Hunze aan het ministerie. [164 KB] (pdf)
(gepl.10dec2019)

Fietspad Menweg.
(Bericht van de gemeente Aa en Hunze)

Informatie over de stand van zaken aanleg fietspad langs de Menweg.
Wij hadden gehoopt om het fietspad dit jaar nog te kunnen aanleggen. Helaas gaat dan ons dat niet lukken, omdat we nog niet over de benodigde gronden kunnen beschikken.
Voor de aanleg van het fietspad is het nodig dat we grond gaan verwerven. Het verwerven van de gronden blijkt toch ingewikkelder te zijn dan we van te voren hadden voorzien. We verwachten op korte termijn er met de grondeigenaren uit komen.
Aangezien de onderhandelingen nog lopen kan ik er geen nadere mededelingen over doen.
De globale planning is nu dat we de aanleg van het fietspad in het voorjaar gaan aanbesteden. De aanleg zal een paar maanden in beslag nemen. Het fietspad ligt er dan voor de zomervakantie 2020.
Zoals gezegd is dit een globale planning. Definitieve planning volgt.

Namens de DOA.

secretaris Bert Feiken.
(gepl.2dec2019)

Feestcommissie FC2000 organiseert: Dorpsfeest 2020
De feestcommissie is voornemens om van 18 t/m 24 mei 2020 het vijfjaarlijkse dorpsfeest te organiseren.
In de maand oktober 2019 (datum volgt) roepen wij alle inwoners/aanjagers op voor een Brainstormavond.
Wat wordt het thema, wat is de invulling, gaan we de straten versieren of is er een alternatief? Ideeën zijn van harte welkom.
De indeling van de buurtgroepen en nog veel meer informatie kunt u vinden op de website van de feestcommissie www.fc2000.nl

Dorpsdag [299 KB] AVK 15 juni 2019.

Hoe groot is jouw wij?

Jantine Wijnja en de TAIR in Amsterdam, 2017

Beste inwoner van Annerveenschekanaal,
Met ingang van juni loop ik een jaar lang rond in de dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen. Dus ook bij u!
In het kader van Gekleurd Grijs, een project van Stichting Kunst & Cultuur in samenwerking met Stichting Welzijn Impuls, ga ik op zoek naar het wij van deze dorpen. Welke verschillende soorten wij zijn er, uit wie bestaat dat wij, hoe rekbaar is het, en welke betekenisvolle nieuwe verbindingen kunnen wij aangaan? Ik hoop dat ik voor dit project ook met u mag praten.
Wie ben ik? Ik ben kunstenaar en schrijver.
Mijn meerjarige project Dit is Nu (zie www.ditisnu.nl ) brengt in kaart hoe Nederland op dit moment aanvoelt voor wie zich er bevindt. Tijdens de eerste etappe van dat project viel op dat de zoektocht naar een wij veel mensen bezighoudt. Ons wij is te klein, verzuchtte iemand. Hoe groot is dat wij dan, vroeg ik me af, en hoe meet je dat? Doet u mee? In juni ben ik regelmatig in Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen te vinden om u, alleen of in groepjes, te interviewen. Over de plek waar u woont en over uw wij-gevoel. Het kan dus zijn dat ik langskom bij uw vereniging of misschien wel gewoon bij u aanbel. Hulp gevraagd! Hoe groot dat wij is probeer ik direct uit.
In juni logeer ik regelmatig bij u in de buurt, ik verblijf dan in de kleine mobiele woning deTAIR (zie foto). Ik zoek nog plekken waar ik de TAIR in deze periode mag parkeren. Mag dat op uw oprit of in uw tuin? Geweldig! En bent u iemand die regelmatig tussen Eexterveen en Groningen op en neer rijdt? Dan zou ik graag eens met u mee rijden, want ik heb (nog) geen rijbewijs.
Als u zich aan wilt melden voor een gesprek, een plekje voor de TAIR of wat ruimte in uw auto heeft, of als u zich gewoon wilt aanmelden voor de nieuwsbrief om het project te te volgen, dan kan dat via info@ditisnu.nl
Ik hoop tot ziens!
Met hartelijke groet, Jantine Wijnja

Jaarverslag DOA 2018

Jaarverslag van de activiteiten van Dorpsorganisatie Annerveenschekanaal 2018,
(klik op het plaatje of hier voor het document in pdf) [82 KB]

Verslag jaarvergadering Dorpsorganisatie 2018

Verslag van de jaarvergadering DOA 2018.
(klik op het plaatje of hier voor het document in pdf). [140 KB]

OPGAVE VIA: www.nldoet.nl postcode 9654PP invoeren ---soort klus --- opknappen en aanmelden.
of noteer je naam op het publicatiebord in het M.F.C.

of met onderstaand aanmeldformulier :

Opgaveformulier NLDoet MFC 16 maart 2019

Naam *
Ik kan helpen met:
bijv. kleine tuinklussen, schoonmaak, bestrating en technische klussen
Tel.nummer
uw e-mailadres
* Verplichte invoervelden.

Yoga in MFC

Er zijn nog enkele plekken over op de yoga avond. Op dinsdag van 20.00 uur tot 21.15 uur. Kom gerust een keer meedoen, matjes zijn aanwezig, de kosten 10 euro per les. In MFC de Badde. Wie weet tot dinsdag !!

Historisch reisverslag van Weiko Piebes en Heleen van Baalen:

Beste lezer,

Ruim drie weken hebben we de afgelopen twee zomers vakantie gevierd in de provincie Groningen, waarbij we de eerste week het Westerkwartier en de tweede week het Hogeland hebben bezocht. In de derde week bezoeken we Veenkoloniën - Oldambt - Westerwolde.
Van deze vakanties maken we de laatste jaren een historisch reisverslag. Dit reisverslag heeft de titel 'De Ommelanden' gekregen. Hiervan staat het verslag van de eerste vijftien dagen - na 12 maanden schrijven - nu online. Het wordt tevens gebruikt voor een geschiedenis (literatuur)onderzoek, waaraan sinds 2011 geschreven wordt.
Deze vijftien dagen van dit reisverslag beslaat tot nu ongeveer 350 pagina's A4 en maakt gebruik van zo'n 1350 mini-foto's die aangeklikt uitvergroot bekeken kunnen worden.
Hopelijk draagt het iets bij aan de algehele kennis over dit prachtig, historisch en bijzonder gebied.
Veel leesplezier met deze ontdekkings- en/of herkenningstocht!

Met vriendelijk groet,
Heleen van Baalen en Weiko Piebes

(gepl.21sep2018)

Klik hier voor het Reisverslag Weiko Piebes 2017 dag 150 Hunze, Annerveenschekanaal e.o.

Beste dorpsgenoten,

Enige tijd geleden kwam bij de dorpsorganisatie de vraag binnen of het ook mogelijk was om voor Annerveenschekanaal een buurtpreventie WhatsApp groep aan te maken. Dit leek ons een prima idee en we zijn nu zover dat we de WhatsApp groep in de “lucht” kunnen laten gaan.
Het doel van buurtpreventie via WhatsApp is het tegengaan van woninginbraken en andere criminaliteit. Dat kan door een speciale WhatsApp-buurtpreventiegroep op te richten. Hiervoor heb je dus wel een smartphone nodig. In deze WhatsApp groep kun je elkaar informeren over verdachte situaties en personen in het dorp. Er is wel een aantal “spelregels” waaraan deelnemers zich moeten houden. De spelregels zijn na te lezen : hier.

Voor Annerveenschekanaal hebben we Buurtpreventie Annerveenschekanaal aangemaakt. Wij nodigen u dan ook uit om deel te nemen aan deze groep.
Wilt u zich aanmelden? Dat kan mits u 18 jaar of ouder bent. Vul dan het bijgevoegde aanmeldformulier in.
Het ingevulde formulier mag u in de bus doen bij Ina Oortwijn, Greveling 59, Annerveenschekanaal
U kunt de gegevens ook met onderstaand contactformulier doorgeven.

U wordt dan toegevoegd aan de groep: Buurtpreventie Annerveenschekanaal. Gemeente Aa en Hunze en de wijkagent zijn op de hoogte van het bestaan van onze groep. Ook zullen er in Annerveenschekanaal t.z.t bordjes geplaatst worden met daarop de tekst: WhatsApp buurtpreventie. (gepl.27sep2018)

Opgaveformulier Buurtpreventie AVK

Naam *
Adres, straat + nr
Postcode + plaats *
Mobiel nummer *
uw e-mail *
geboortedatum
 
Beveiligingscode
Herhaal de beveiligingscode *
* Verplichte invoervelden.

Het Taalhuis komt naar je toe

Computercursus Klik & Tik in Annerveenschekanaal.

Binnenkort kunt u de computercursus Klik & Tik volgen in Annerveenschekanaal. Deze cursus is geschikt voor de beginnende computergebruiker en bestaat uit
6 wekelijkse lessen van 2 uur.

Wat is Klik & Tik?

Deze cursus leert mensen beter gebruik te maken van de mogelijkheden van de computer.
Te denken valt aan het bezoeken van websites, e-mailen, bestanden downloaden en veilig internetbankieren.
Met het oefenprogramma Klik & Tik kan er ook thuis geoefend worden.

Klik & Tik bestaat uit drie delen:

De basis (over typen, klikken en websites bekijken)

Het internet op (over e-mailen, downloaden en browsers)

Samen op het web (over sociale netwerken, links en weblogs).

Dankzij sponsoring van de Rabobank kan de Bibliotheek samen met het Taalhuis deze cursus gratis aanbieden aan de inwoners van Annerveenschekanaal en omgeving. De cursus wordt gegeven in de Jouwbuzz. Deze bus is een digitaal leslokaal. De Jouwbuzz wordt geparkeerd bij het dorpshuis de Badde. Er zijn 6 cursusplaatsen.
Wanneer er voldoende cursisten zijn, worden de cursusdata bekendgemaakt.

Heeft u belangstelling voor deze cursus? U kunt zich voor de cursus aanmelden bij dhr. Menninga, 0598-468346.

(gepl.29mrt2018)

Afhandeling oude schadegevallen

Bij de presentatie van het nieuwe schadeprotocol kondigde minister Wiebes aan dat alle openstaande schadegevallen van vóór 31 maart 2017 afgehandeld zullen worden door een ‘ruimhartig aanbod’ van NAM. En wel voor 1 juli van dit jaar. Dat kon, zo betoogde de minister, omdat NAM op zijn verzoek daarvoor nog eens 50 mln. extra heeft uitgetrokken. Onduidelijk was hoe de NAM dat vervolgens zou gaan doen. Afgesproken werd dat de minister met de Commissaris van de Koning maandelijks een voortgangsgesprek met NAM zou hebben over de afhandeling van die openstaande cases.......................
Klik hier voor het volledige artikel: Link: Uit het Groninger Gasberaad

(gepl.15mrt2018)

Mrvg kijkavond (klik om te openen)

Mrgv avond 3 juli, fotografie Jan Olthof

impressie dorpsdag 2017, fotografie Jan Olthof

naar galerie

Oudere berichten zijn terug te vinden in het Archief van deze website.