Drents Archief

Brink 4 | entree Museumlaantje
9401 HS Assen
Postbus 595 | 9400 AN | Assen
0592 - 313523
info@drentsarchief.nl
http://www.drentsarchief.nl/

Het Drents Archief is bereikbaar tijdens kantooruren.

TT Assen

HISTORISCHE TT–FILM IN HET DRENTS ARCHIEF

Geniet van de allermooiste beelden van de races van 1925–2000

Wegens het succes van vorig jaar draait in het Drents Archief opnieuw de prachtige TT-film uit 2018. Voor de film is een selectie gemaakt van de allermooiste films van de races, de coureurs en de Drentse hoofdstad. De filmcompilatie is aangevuld met unieke beelden van de vrouwelijke filmmaker en gepassioneerd motorsportliefhebber, Lammie Heling uit Hooghalen. De film draait in de TT-week op woensdag 26 juni om 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 en 19.30 uur en op vrijdag 28 juni om 11.00, 13.00 en 15.00 uur in de filmzaal van het Drents Archief, Brink 4 in Assen. Een kaartje kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis mee.

TT-helden

De oudste filmbeelden van de races dateren al uit 1925 en daarna is de mediabelangstelling alleen maar toegenomen. Genoeg materiaal dus om een mooi overzicht van de races te maken. Iedere tijd kent natuurlijk zijn eigen TT-helden: Geoff Duke in de jaren ’50, Paul Lodewijkx in de jaren ’60 en Agostini, Sheene en Wil Hartog in de jaren ’70 en Streuer & Schnieders in de jaren ’80. Ze komen voorbij met onder meer filmmateriaal van Wil Hartog die door de vlammen rijdt van een in brand gevlogen motor. Veel oude helden zijn nog eens actie te zien tijdens de Centennial Classic TT in 1998.

Parkeren op de A28

De film toont prachtige beelden van de races op het circuit. Maar ook de tradities die in de loop der jaren rondom de TT zijn ontstaan, zijn vastgelegd. Denk aan de kermis in de binnenstad in Assen, de in- en uittocht van de TT-bezoekers, de beroemde TT-nacht en de uitgelaten sfeer op de campings in Witten. De TT-marsen kunnen ook niet ontbreken. Minder bekend is dat er in 1953 zelfs een TT-marathon is gelopen. Dat was waarschijnlijk een eenmalige gebeurtenis, evenals het parkeren van de auto’s op de A28 in 1991 vanwege te natte weilanden.

Unieke beelden

Vrouwelijke filmmaker Lammie Heling (1948), een bekend gezicht uit Hooghalen, schonk het Drents Archief in februari 2018 haar collectie van 16 super-8 TT-films uit de periode 1978 t/m 1982. In deze tijd ging ze veel om met de motorcoureurs, en maakte graag filmopnames op het circuit. Op deze films zijn veel bekende coureurs te zien: Wil Hartog, Barry Sheene en het zijspanduo Egbert Streuer en Bernhard Schnieders. Met de laatsten was ze goed bevriend, ze reisde zelfs met hen mee naar Finland voor de motorraces. Lammie stond bekend als gepassioneerd motorliefhebber en op de zaterdag na de races wisten veel coureurs de weg naar haar huis in Hooghalen te vinden.

De film duurt ca. 90 minuten en aanmelden is niet nodig.Themafilm Drents Archief: Vrouwen achter de camera

Ode aan de vrouwelijke amateurfilmer

Gratis themafilm in het Drents Archief over vrouwen áchter de camera

In het Drents Archief draait in de maand maart de gratis themafilm ‘Vrouwen achter de camera’. De film brengt een ode aan de talentvolle vrouwelijke amateurfilmers die Noord-Nederland rijk is. Uit de collecties van het Drents Archief, het Fries Film Archief en het Gronings Audiovisueel Archief zijn diverse kunststukjes bijeengebracht in een unieke compilatie. De film ‘Vrouwen achter de camera’ duurt een uur en is de hele maand maart tijdens openingstijden gratis en doorlopend te zien in de Digilounge van het Drents Archief.

(klik op de foto of hier voor het complete document in PDF). [146 KB]

Gratis themafilm in januari: IJskoud Drenthe!

Het Drents Archief in Assen heeft voor deze wintermaand een nieuwe compilatie gemaakt van opnames van typische winterse taferelen: schaatsen en schoonrijden op het ijs en andere winterpret. De fragmenten in de film ‘IJskoud Drenthe!’ zijn gemaakt tussen 1930 en 1980. De film duurt 40 minuten en is vanaf tot en met 1 februari gratis en doorlopend te zien in de Digilounge van het Drents Archief.

Dansen op het ijs
In de jaren ’30 zwieren jonge meiden in wollen rokken en maillots samen lachend over het ijs in Meppel. Kleine jochies met warme mutsen en heren met nette hoeden sloven zich uit om wat aandacht van ze te krijgen. De baanvegers werken zich een slag in de rondte zodat de schaatsers met twee handen op de rug strak pootje-over kunnen doen. Dames met lange jassen, heren met stok, vrijwel de hele stad komt een kijkje nemen op de ijsbaan. Jonge moeders glijden achter hun kroost aan. Met rode konen krabbelen ze na wéér een val snel weer op. Bij de estafettewedstrijden op het ijs houdt de hoofdmeester de stand nauwkeurig bij. Met verkleumde vingers worden de natte veters van de houtjes nog een keer stevig aangetrokken. In 1980 schaatsen ze in Emmer-Compascuum bijna allemaal op noren.

Sneeuwpret
In het winterse landschap van IJskoud Drenthe ontstaan ook diverse sneeuwpoppen. De muts, een winterpeen als neus en twee kooltjes als knopen van de jas maken de pop compleet. De jonge makertjes poseren vol trots naast hun eigen creatie. Complete gezinnen trekken gewapend met houten sleeën het bos in. Samen van de heuvel af glijden; wie is het eerst beneden? En wie belandt voorover in de sneeuw? Halverwege de jaren ’70 legt een filmmaker de sneeuwstorm in Hoogersmilde vast in kleur. Het hele dorp is bedekt onder een witte deken.

Niet alleen maar pret
In 1938 ligt Zuidlaren bedolven onder een dik pak sneeuw. Tussen de hoge sneeuwmuren proberen mensen elkaar glibberend op de been te houden. De wegen zijn gestremd voor auto’s en zelfs die ene durfal op de fiets heeft het zichtbaar moeilijk om vooruit te komen. En als het maar blijft sneeuwen is het ook nog een hele klus om het erf sneeuwvrij te maken.

Gratis toegang
Deze ijskoude opnames uit de hele provincie zijn van dinsdag 7 januari t/m vrijdag 1 februari te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge en duurt ongeveer 40 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.

zuidlaardermeer
zuidlaardermeer
emmen
emmen
ijskoud drenthe
ijskoud drenthe
meppel
meppel

Onontdekte schat van filmmaker Wim Hiddingh voor het eerst te zien in Drents Archief
Unieke filmbeelden tonen het o zo herkenbare Drentse platteland

In het Drents Archief in Assen is van 1 t/m 28 februari een filmcompilatie te zien over het leven op het Drentse platteland in de zeventiger jaren. De nog nooit eerder vertoonde beelden zijn geschoten door onderwijzer en filmmaker Wim Hiddingh uit Gasselte, die na zijn overlijden een schat aan films heeft nagelaten. De gratis themafilm geeft een schitterend inkijkje in het Drenthe van de jaren zeventig. Beelden van het werken op de boerderij, naoberschap in de dorpen, gebruiken in die tijd en het modebeeld komen aan bod. De zwartwit én kleurenbeelden tonen het ‘normale’ leven in een Drents dorp en zullen daarom voor velen een feest der herkenning zijn. De film duurt circa veertig minuten en is tijdens openingstijden gratis te zien in het Drents Archief. Het archief is geopend van dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Op een zonnige dag in april trekt een boer de weide in met zijn kunstmeststrooier, voortgetrokken door een Belgisch trekpaard. Hoewel de landbouw steeds verder mechaniseert, worden de koeien in veel gevallen nog met de hand gemolken en het graan persoonlijk gekeurd en geroken. Iedereen draagt zijn steentje bij op de boerderij, zelfs pa steekt in zijn zondagse pak de handen nog uit de mouwen.

Paardenkeuring en neutiepikken
Naoberschap zien we ook nadrukkelijk terug in de film. De buurvrouw helpt met het lappen van de ramen terwijl de buurman zijn houten ladder uitleent om de dakgoot te repareren. In de moestuinen wordt hard gewerkt om de sperziebonen en worteltjes op tijd te kunnen oogsten. Ook de gebruiken en tradities in het dorpse leven komen aan bod. We zien het hele dorp uitlopen voor de jaarlijkse paardenkeuring, en tijdens Pasen wordt er strijd geleverd op de zorgvuldig uitgetekende neutiepik-baan, terwijl de schooljeugd de verstopte paaseieren helpt zoeken.

In de zomer zoeken de dorpsgenoten van filmmaker Wim Hiddingh massaal verkoeling bij ’t Nije Hemelriek, een van de vele recreatieplassen die Drenthe rijk is. Verderop in het jaar komen de schaatsen uit het vet. Op een bevroren ven of ondergelopen weiland worden schaatswedstrijdjes verreden terwijl de allerkleinsten zich achter een stoel staande proberen te houden op het gladde ijs.

Over Wim Hiddingh
Wim Hiddingh was in het dagelijks leven onderwijzer, maar zijn grootste hobby was film en fotografie. Hij legde alles vast wat er in zijn woonplaats gebeurde. Zo maakte hij vele statieportretten van Prins Carnaval bij de plaatselijke carnavalsvereniging, fotografeerde hij tijdens bijeenkomsten van de boermarken en maakte hij de foto’s voor een kalender van de lokale gymnastiekvereniging. Hiddingh legde in meer dan zestig Super-8 films het dagelijkse leven vast in een Drents dorp. Nu, zoveel jaren later, geeft het een prachtig tijdsbeeld waar velen met een lach naar terug zullen kijken. De film van Wim Hidding is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt ongeveer veertig minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.
(gepl 25jan2019)

Zoeken naar veroordeelde voorouders en Drentse roots
Dag van de Drentse Familiegeschiedenis in het Drents Archief

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verborgen verleden van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 26 januari alweer voor de vijfde keer de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. De dag staat bol van lezingen, workshops, presentaties van ervaren genealogen en unieke rondleidingen. Thema dit jaar is ‘Misdaad en Straf’, een onderwerp dat niet zonder reden is gekozen. Meer dan 34.000 namen uit de vonnissen van de Arrondissementsrechtbank te Assen uit de periode 1838 - 1888 komen die dag namelijk online. De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is gratis toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief, Brink 4 in Assen.

Rechtspraak, moordliederen en historische gerechten
In de vonnissen die 26 januari online komen, staan veroordelingen van voornamelijk kleine vergrijpen en straffen. Daarmee wordt het zoeken naar voorouders – en wat ze mogelijk hebben uitgespookt – een stuk interessanter. Tijdens een van de vele workshops die dag wordt stap voor stap uitgelegd hoe de index op de vonnissen werkt.

Bezoekers aan de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunnen daarnaast van alles te weten komen over veroordelingen en straffen in het verleden. Zo geeft rechter Fred Sieders een lezing over strafrechtspraak in de 19de eeuw en vertelt archeoloog Wijnand van der Sanden over plaatsen waar vonnissen werden voltrokken en waar terechtgestelden te pronk gesteld of begraven werden. Zanger Egbert Meijers brengt oude én nieuwe Drentse moordliederen ten gehore en in het ondergrondse depot van het Drents Archief worden bewijsstukken van een beruchte moord in het Leggelderveld in 1907 getoond.

Culinair etnoloog Carolina Verhoeven is aanwezig en bereid historische gerechten die te maken hebben met misdaad en straf. En speciaal voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis opent de Rechtbank Noord-Nederland haar deuren voor een drietal unieke rondleidingen door het gerechtsgebouw. De rondleidingen starten om 11.30, 13.30 en 15.30 uur bij het Drents Archief, aanmelden voor een rondleiding is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.

De Dag van de Drentse familiegeschiedenis vindt plaats op zaterdag 26 januari 2019 van 11.00 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig, behalve voor de rondleidingen door de rechtbank. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op: www.drentsarchief.nl/familie

(gepl.25jan2019)