Dorpsorganisatie Annerveenschekanaal (DOA) i.o.

Huizenschade en bodemdaling in AvK.

Huizenschade en bodemdaling in AvK door gestapelde mijnbouw.

Beste AvKbewoners.
Vele bewoners of huizenbezitters in Annerveenschekanaal is het de laatste jaren opgevallen dat er scheuren in hun buiten-en binnenmuren en betonnen vloeren ontstaan, deuren niet goed meer sluiten, hun rioolstelsel niet adequaat meer functioneert en de grond rondom hun huis aan het verzakken is. Dit levert veel, en soms ook, ernstige schade op aan hun woningen. Herstel en reparatie kosten veel geld, naast de kosten en ergernis is de kans op waardevermindering van de woning realistisch te noemen.
Onderzoeksbureaus zoals de Technische Commissie Bodembeweging (Tcbb) en ook de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zijn duidelijk in hun bevindingen over de oorzaak en dat is gestapelde mijnbouw van gaswinning uit het Annerveld, magnesium-zoutwinning vanaf Borgercompagnie-Tripscompagnie, waterwinning achter Eexterveen richting Annen en vele veranderingen en tempo van het grondwaterpeil door het waterschap Hunze en Aa’s . Er gebeurt van alles in de grond onder onze huizen en voeten. Wat miljoenen jaren is opgebouwd wordt in een half mensenleven volledig geruïneerd.
Een groot aantal huizenbezitters heeft bij het Centrum Veilig Wonen (CVW), welke is overgegaan in de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), hun schade gemeld. Sommigen hebben hun schade deels of volledig vergoed gekregen, anderen gaan niet akkoord met het voorstel of is hun schademelding niet ontvankelijk verklaard. Kortom, vele huizenbezitters in AvK worden geconfronteerd met schade aan hun woningen en grondverzakking.
Nedmag is bezig om het zoutwinningplan van 2018 te wijzigen. Dit houdt in dat men nu wil boren richting Kiel- Windeweer en Annerveenschekanaal, richting zuidoost vanuit Tripscompagnie gezien, 6 à 7 km vanaf AvK.
Dit kan betekenen dat de bodem nog verder gaat dalen met alle gevolgen van dien.

Dit kan niet en dit moet stoppen.
Nu de gaswinning uit de Groningse en Drentse bodem drastisch is teruggedraaid en over een paar jaar volledig stopt is het te gek voor woorden en tegenstrijdig dat men vrolijk het magnesiumzout verder gaat oppompen.Een paar jaar geleden boorde Nedmag door een cavernewand waardoor duizenden liters dieselolie en pekel in het oppervlakte water terecht is gekomen. De gemeente Midden-Groningen, voorheen Hoogezand-Sappemeer, heeft fel geprotesteerd en wil niet meer meewerken en heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat negatief geadviseerd. Veendam staat er niet onwelwillend tegenover (tja Veendammer Wind) en onze gemeente Aa en Hunze is heel kritisch in hun advies naar het ministerie. (Zie in deze bijlage [164 KB] de brief van de gemeente Aa en Hunze).
Maar onze gemeente heeft een steun in de rug nodig.
In de raadsvergadering van a.s. donderdag 12 december 2019 staat betreffende brief als ingekomen stuk op de agenda. Raadsleden kunnen hierover vragen stellen, maar nog geen discussie.
Wel zal Bert Feiken op persoonlijke titelmede namens een aantal AvKinwoners gebruik maken van Burgerinspraak voor de behandeling van de raadsstukken om het college en raad in 5 minuten de schade aan de huizen en grondverzakking, veroorzaakt door gestapelde mijnbouw, onder de aandacht te brengen.
Wie hem wil ondersteunen is van harte welkom op donderdag 12 december 2019 om 20:00 uur in de raadszaal van de gemeente Aa en Hunze (Spiekersteeg 1) te Gieten. Meerijden tot 3 personen kan met hem.

Bert Feiken
Dorpsorganisatie Annerveenschekanaal
0621829187
bertfeiken@home.nl of bertus9654@gmail.com
download hier de brief van de gemeente Aa en Hunze aan het ministerie. [164 KB] (pdf)
(gepl.10dec2019)

Fietspad Menweg.
(Bericht van de gemeente Aa en Hunze)

Informatie over de stand van zaken aanleg fietspad langs de Menweg.
Wij hadden gehoopt om het fietspad dit jaar nog te kunnen aanleggen. Helaas gaat dan ons dat niet lukken, omdat we nog niet over de benodigde gronden kunnen beschikken.
Voor de aanleg van het fietspad is het nodig dat we grond gaan verwerven. Het verwerven van de gronden blijkt toch ingewikkelder te zijn dan we van te voren hadden voorzien. We verwachten op korte termijn er met de grondeigenaren uit komen.
Aangezien de onderhandelingen nog lopen kan ik er geen nadere mededelingen over doen.
De globale planning is nu dat we de aanleg van het fietspad in het voorjaar gaan aanbesteden. De aanleg zal een paar maanden in beslag nemen. Het fietspad ligt er dan voor de zomervakantie 2020.
Zoals gezegd is dit een globale planning. Definitieve planning volgt.

Namens de DOA.

secretaris Bert Feiken.
(gepl.2dec2019)

Kontaktfomulier aan secretaris DOA AVK

Naam: *
uw e-mailadres: *
bericht: *
upload
met deze upload kunt u bestanden zoals fotos of documenten meesturen
 
Beveiligingscode
Herhaal de beveiligingscode *
* Verplichte invoervelden.