Hartveilig Annerveenschekanaal

HARTveilig Annerveenschekanaal
Donderdagavond 2 juni heeft wethouder Harry Dijkstra 25 inwoners uit Annerveenschekanaal in het zonnetje gezet. Dit deed hij toen zij een certificaat voor de a.e.d./reanimatie opleiding kregen.
De inwoners zijn ook geregistreerd als burgerhulpverlener bij HartslagNu.
Zodra er bij de meldkamer een melding over een hartstilstand binnenkomt wordt er gealarmeerd via een sms-bericht of via de HartslagNu-app. Burgerhulpverleners zijn vaak eerder ter plaatse dan de ambulance en kunnen dan beginnen met reanimeren. De eerste zes minuten zijn cruciaal.
“We wilden meer activiteiten organiseren rondom de MFC De Badde. Het leek ons daarbij goed om te investeren in de veiligheid van de gezondheid van onze inwoners en kwamen toen uit op een AED-opleiding”. Dat een AED-opleiding goed van pas komt bleek een dag na de registratie op HartslagNu. Er kwam een melding binnen via HartslagNu dat een inwoner een mogelijk hartstilstand zou hebben”. Verschillende burgerhulpverleners zijn snel naar de locatie toegerend om te starten met reanimatie. “Uiteindelijk ging het gelukkig niet om een hartstilstand, maar we hebben de inwoner wel kunnen stabiliseren, aldus Harry de Jonge”. “Zo’n AED-opleiding is van significante waarde”, zegt wethouder Dijkstra. Dat zie je maar weer door het voorbeeld van wat burgerhulpverleners voor hun dorpsgenoot in Annerveenschekanaal hebben kunnen betekenen.
Deze cursus is mede mogelijk gemaakt door Univé verzekeringen en de opbrengsten van het oud papier.